Det brinner på Rörö!

Posted on apr 3, 2012

 

Roy Andersson, Överön och hans arbetslag gjorde en stor insats i Rörös naturreservat idag, den 3 april 2012. GRACE-projektet ska bränna vid 41 tillfällen på öar i Bohuslän och Halland. Idag var det dags på Rörö. Bränning är en av projektets svåraste aktiviteter. Vinden måste blåsa från rätt håll och med lagom vindstyrka, solen måste ha torkat upp morgondaggen, det får inte vara så kallt att det inte brinner och det får inte vara så varmt att det brinner för mycket. Med andra ord, det är inte många dagar på året som passar. Idag fungerade det fint. Ett tag var vi lite oroliga att vinden skulle vrida till väst. Det skulle inte ha uppskattas av Rörö-borna som har sina bostäder väster om Rörös naturreservat. Men allt gick väl.

Stora arealer med ljung, enar och gammalt torkat gräs brann bra. En och en annan tall och gran tog också fyr. Blir vädret bra så blir det ytterligare en bränning i morgon (4 april). En del skelett av enar och träd ska röjas bort, sen hoppas vi att islandshästarna ska göra ett gott jobb med att beta. Om stängsel kommer på plats i år blir det kanske både hästar och får i området. Människan har bränt, röjt och betat marker i kusten sedan bronsåldern. Det innebär att många av öarnas växter, insekter och djur är beroende av det öppna landskapet. Många av dem är hotade och finns inte på många andra ställen. I slutet av 1900-talet fanns nästan 500 000 hektar ljunghed i Sverige på öarna och fastlandet. Idag finns bara drygt 2 000 hektar kvar, det vill säga mindre än en halv procent! Ljunghedarna beskrivs kort här

Det kommer att ta litet tid innan ön blomstrar med samma prakt som förr, men kanske dyker ett blått hav av styvmorsviol upp redan i år. Rörö är en ö med många hotade arter, så det finns fortfarande mycket att se på de marker som inte är igenväxta. Följ med Öckerös Linné på guidning så får ni veta. Roy Andersson hjälper till att fira Life-fondens födelsedag med demonstrationer av brandområdena och historiken i området. Life-fondens bidrag har gjort det möjligt att återskapa Rörös vackra odlingslandskap. Programmet med guidningarna finns på Västkuststiftelsen Välkomna!!!

2 Comments

    • admin
      30 april, 2015

      Tack för din uppskattning av restaureringsarbetet som våra duktiga entreprenörer gjort för GRACE-projektet! Det blir både vackert, tillgängligt och räddar biologisk mångfald.

      Reply

Leave a Reply


8 − = sex