Mosaikmarkerna får stöd!!!

Posted on mar 25, 2014

Regeringens beslut (se klipp nedan) innebär att en levande skärgård får en ny chans. Beskedet om att mosaikstöden inte skulle kunna sökas under 2014 drabbade många av de fantastiska och trägna djurhållare vi har på kusten. Flera har tvingasts börja att slakta ut sina djur, men har i det längsta hoppats på att Landsbygdsdepartementet skulle ändra sig. Utan betesdjuren växer kusten igen och GRACE-projektet hade inte kunnat arbeta vidare på Västkusten. Efter röjningarna måste djuren börja beta annars blir det bara en slyskog och arbetet är ogjort. Nu får både friluftsliv, blommor, bin och fåglar tillgång ett levande landskap!!

Pressmeddelande 24 mars 2014 Landsbygdsdepartementet

Stöd till mosaikmarker i nya landsbygdsprogrammet

Mosaikbetesmarkerna kommer få stöd redan i år. Landsbygdsprogrammet håller på att ta form, och stödet för mosaikbetesmarkerna kommer finnas kvar även under nästa programperiod.

– I skärgården innebär de långa avstånden till betesmarkerna och de särskilda förutsättningarna för transport av betesdjuren särskilda utmaningar för att sköta de värdefulla betesmarkerna. Därför är detta viktiga satsningar för att vi ska kunna ha djur i hela landet och för att den biologiska mångfalden ska bevaras, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Landsbygdsprogrammet för nästa sjuårsperiod börjar ta form, och vissa beslut är nu tagna. För att skötseln av mosaikbetesmarker och avlägset belägna och svårtillgängliga betesmarker ska kunna fortsätta kommer ersättning för skötsel av sådana marker samlas i en ny, nationell miljöersättning från och med 2014. Denna ersättning kompletterar den breda och omfattande miljöersättningen som inkluderar alla övriga betesmarker.

Övriga delar av Landsbygdsprogrammet kommer att presenteras längre fram.

Fakta om mosaikbetesmarker:

Marker med stora inslag av till exempel klippor, berghällar, sandfält med mera brukar ibland benämnas ”mosaikbetesmarker”. Dessa marker kan återfinnas över hela Sverige, men är särskilt karaktäristiska för kust- och skärgårdsområden.

Kontakt

Madeleine van der Veer Pressekreterare hos Eskil Erlandsson work 08-405 11 88 cell 070-519 01 59 e-post till Madeleine van der Veer, via registrator
Hanna Berndtsson Pressinformatör work 08-405 28 58 cell 072-531 82 28 e-post till Hanna Berndtsson, via registrator