GRACE- besökte Life projekt och ljunghedsforskare i Spanien

Posted on Dec 10, 2011

Urkizo, Leiza Foto Vikki Bengtsson, ProNatura

I oktober 2011 besökte styrgruppen för Life projektet GRACE flera Life projekt i Baskien och även medlemmar av European Heathland Network (SERIDA i Asturien och Léons Universitet). Syftet var att lära mer om skötsel av ljunghedar och skyddsvärds träd och utbyta kunskap mellan projekten.

 

Personal från SERIDA och GRACE på forskningsfarmen el Carbayal.  Foto: Lotta Bergström

 

Life-projekten Biodiversidad  & Pollards och GRACE. Foto: Vikki Bengtsson, ProNatura

Torsdagen den 13 oktober Ljunghedar i San Isidro

Det första besöket gick till SERIDAs försöksfarm El Carbayal utanför Illano i Västra delen av Asturien. Doktor Koldo Osoro, Direktör på SERIDA och hans kollegor Rocio Rosa (entomolog) och Rafael Celaya (botaniker) höll en mycket intressant presentation av försöksgårdens verksamhet. Här forskar man bland annat på effekten av olika kombinationer av betesdjur och utvecklar strategier för att kunna kombinera en lönsam djurhållning med en positiv påverkan på biologisk mångfald.

Dr Koldo Osoro presenterar försöksverksamheten. Foto: Rocio Rosa, SERIDA

 www.serida.org (Governing Council and Regional Council for Agri-food Development)

 Fredagen den 14 oktober

Projektet besökte ljunghedarna i de Cantabriska Bergen. DoktorLeonor Calvo från Biological and Environmental Sciences, University of León berättade hur man sköter ljunghedarna i området. Doktor Calvo arbetar också  i det Europeiska ljunghedsnätverket. Historiskt sett har ljunghedarna påverkats mycket starkt av människor söderifrån som vallat sina får under somrarna i bergen (Transhumance). Doktor Calvo visade oss univeristetets  försöksytor som ligger utanför den lilla skidorten San Isidro. Här forskar man på ljunghedarnas insekter, växter och markförhållanden . På grund av bristen på betande djur i området sköts hedarna idag med slåtter istället för brand och bete. Det är förbjudet att bränna hedarna under den varma säsongen, vilket är en förutsättning för att få en bra brand i de vintertid snötäckta och fuktiga bergen. Avsaknaden av traditionell skötsel innebär att klockljungen (Erika tetralix) konkurrerar ut  ljung (Calluna vulgaris).  Ljunghedarna är en prioriterad naturtyp i Europas Natura 2000-nätverk.  Forskning om hur kvävenedfallet påverkar ljunghedarna visar att luftföroreningarna också bidrar till att minska utbredningen av ljunghedar.  Därför riskerar till exempel den hotade insektsarten skogssandjägaren att försvinne eftersom den är beroende av denna miljö.

Leonor Calvo, Universitetet i Leon, visar ett försöksområde som ingår i universitetets ljunghedsforskning

 http://www.naturalengland.org.uk/ourwork/conservation/biodiversity/protectandmanage/europeanheathlands/default.asp

Lördagen den 15 oktober – Urdaibai

Projektledaren för Life-projektet ”Restoration of the habitats of the estuaries”, Estela Beteta presenterade projektets största delområdena, estuariet Urdaibai. Den invasiva arten Baccharis halimifolia från Nordamerika har invaderat mer än 290 ha av Natura 2000-området Urdaibai. Den är ett allvarligt hot för bevarandet av fågellivet och stör balansen i estuariets ekosystem. Det är mycket svårt att utrota växten då den har en mycket god förmåga att skjuta skott från rötter och stubbar samtidigt som den producerar oerhörda mängder (upp till 1, 5 miljoner per planta) av vindspridda frön. Växten blir också hög och konkurrerar ut övrig vegetation mycket snabbt utmed vattendrag i södra Frankrike och norra Spanien. De åtgärder som gjorts hitintills har varit mycket lyckade. Det är viktigt att röja och behandla större sammanhängande områden samtidigt.

Estela Beteta visar giftpreparerade stubbar av Baccharis hamilifolia. Foto: Lotta Bergström

http://www.ingurumena.ejgv.euskadi.net/r49life55c/en/contenidos/informacion/life_estuarios/en_life/introduccion.htm

Söndagen den 16 oktober – Leiza and Aralar

På söndagen fick vi möjlighet att träffa José Miguel Elosegui en äldre man som älskar gamla hamlade träd och som har en mycket god kunskap om deras skötsel och historia. Han guidade oss runt i miljöer med hamlade askar, bokar och ekar. Vi besökte en mycket märklig skog med mestadels hamlade bokar i Natura 200-området Aralar. Jose Miguel visade oss försöksområden där träd har hamlats av basker och engelsmän. Baskerna har använd vassa yxor och engelsmännen motorsåg. Baskerna har återhamlat träden kraftigt medan engelsmännen valt att göra successiva hamlingar för att nå ner till de gamla hamlingspunkterna. På toppen av San Miguel, där det tidigare legat ett gammalt kloster fick vi en fantastisk vy över det omgivande landskapet. Det klara vädret gjorde att vi kunde se ända till Pamplona.

Hamlade bokar i Baribar i Natura 200-området Aralar. Foto: Vikki Bengtsson, ProNatura

Grace-projektet och Jose Miguel Elusegui (nr 2 från höger). Foto Vikki Bengtsson, Pro Natura

 

Måndag 17 – tisdag 18 Life-projektet Biodiversity & Pollards

Under dessa dagar fick vi se Natura 2000-områdena Aiko Harria, Pagoeta, and AizkorriAratz. Valentin Mugarza* arrangerade två intressanta och mycket givande dagar om hamlade träd, trasmuchos. Exkursionerna fokuserade på skötsel, restaurering och bevarande av gamla träd och vedlevande insekter i bok och ekskogar. Pilar Riaño Maeso**, Francisco Javier Perez** and Alberto de Castro (insekstforskare) guidade oss. Vi besökte Luis, en traditionell fåraherde i bergen i Idiazaba. I Arantzazu studerade vi en vandringsled som anpassats bl. a för blinda eller rullstolsbundna personer. I Pagoeta såg vi öppna Natura 2000-gräsmarker som betades av Pottoka, Baskiens vilda ponnys.

Life projektets *koordinerande projektledare är The Gipuzkoa Regional Government´s Direcotorate General forForest and the Natural Environment. Partners är Basque Government’s Biodiversity and EnvironmentalInvolvement Directorate, Basoa Fundazioa, The Aranzadi Science Society, Itsasmendikoi och **IKT.

Hamlingsförsök (beskärning av träd för foder och ved) i Aikko Harria.  Foto Vikki Bengtsson, ProNatura

Åtgärder för att gynna vedlevande insekter i Artazo, Onati.  Foto: Vikki Bengtsson, ProNatura

www.lifetrasmochos.net/network/

Leave a Reply


− 6 = två